Τι χρειαζόμαστε
-
1 λάχανο μεγάλο
-
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
-
2 κρεμμύδια, πολτοποιημένα
-
1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
-
1 ντομάτα μεγάλη, κομμένη σε κυβάκια
-
λίγο μαϊντανό
-
1/4 κούπας ελαιόλαδο
-
Λίγο αλάτι
-
Λίγο πιπέρι
-
1/3 ελαιόλαδο, για το μαγείρεμα
Τι κάνουμε
1
έγινε
|
Κόβουμε την καρδιά από το λάχανο και το τοποθετούμε με την καρδιά κάτω μέσα σε νερό που βράζει. |
2
έγινε
|
Μόλις αρχίσουν να ανοίγουν τα φύλλα τα βγάζουμε με μία πιρούνα ένα-ένα από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. |
3
έγινε
|
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, την ντομάτα, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. |
4
έγινε
|
Κόβουμε τα χοντρά νεύρα του λάχανου και μετά το κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε. |
5
έγινε
|
Γεμίζουμε το κάθε φύλλο με λίγη γέμιση και το τυλίγουμε: τυλίγουμε από κάτω αρχικά, μετά διπλώνουμε στα δύο πλάγια το λάχανο και το ρολάρουμε να "κλείσει" ο ντολμάς. |
6
έγινε
|
Στρώνουμε στη βάση μίας κατσαρόλας λαχανόφυλλα και τοποθετούμε από επάνω τους λαχανοντολμάδες. |
7
έγινε
|
Βάζουμε από επάνω τους άλλα 2-3 λάχανα και τους καπακώνουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν. |
8
έγινε
|
Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα (ίσα που να τους σκεπάζει), προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. |
9
έγινε
|
Καπακώνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα. |
10
έγινε
|
Αν θέλουμε τους αυγοκόβουμε και σερβίρουμε. |