Τι χρειαζόμαστε
-
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
-
600 γρ. ΑΒ αλεύρι
-
325 ml. χλιαρό νερό
-
3 κ.σ. ΑΒ ελαιόλαδο
-
1 κ.γλ. ξύδι
-
1/4 κ.γλ. αλάτι
-
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
-
2-3 συκωτάκια κότας
-
450 γρ. ΑΒ ρύζι καρολίνα
-
150 γρ. ΑΒ ασπρισμένα αμύγδαλα
-
150 γρ. ΑΒ μαύρες σταφίδες
-
800-1000 ml. νερό
-
240 ml. Η ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ γάλα φρέσκο
-
2-3 κ.σ. ΑΒ ελαιόλαδο
-
230 γρ. ζάχαρη
-
1 κ.γλ. κανέλα
-
1/4 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
-
1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
-
Λίγο αλάτι
-
Λίγο πιπέρι
Λατρεύω τις πίτες. Όλων των ειδών. Αλμυρές, γλυκιές, οι πίτες πάντα μου θύμιζαν τη ζεστή αγκαλιά της γιαγιάς μου. Αυτή μου έμαθε να ανοίγω φύλλο. Από μικρούλα θυμάμαι ότι καθόμουνα δίπλα της και γινόμουνα μέσα στα αλεύρια στην προσπάθειά μου να κάνω αυτό που έκανε και εκείνη.
Μεγάλωσα και πλέον είμαι σε θέση να πω ότι η γιαγιά μου έκανε καλή δουλειά. Και τώρα βρίσκομαι εγώ στη θέση της γιαγιάς -εντάξει, όχι και στην ίδια ηλικία βέβαια ;)- και κάθε φορά που ανοίγω φύλλο για πίτα (το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά), έχω δίπλα τα παιδιά μου που παίρνουν έναν πλάστη και προσπαθούν να ανοίξουν και αυτά.
Το θέμα είναι ότι η πίτα για όλους μας είναι κάτι αγαπημένο. Και αν το φύλλο είναι σπιτικό, τότε η πίτα απογειώνεται. Δεν έχει σημασία τι θα βάλεις μέσα. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, αρκεί να έχεις φαντασία και αγάπη για το φαγητό. Πολλές φορές πειραματίζεσαι και δε σου βγαίνει. Άλλες φορές πας με κλασικές συνταγές, δοκιμασμένες και γλείφουν όλοι στο σπίτι τα δαχτυλάκια τους. Υπάρχουν και φορές που δοκιμάζεις παραδοσιακές συνταγές του τόπου σου, τις οποίες καν δεν ήξερες ότι υπάρχουν και καταλαβαίνεις τα διαφορετικά γευστικά γούστα των ανθρώπων. Μία τέτοια είναι και αυτή η συνταγή. Μία παραδοσιακή αποκριάτικη συνταγή που μας έρχεται από την όμορφη Κρήτη. Μία ιδιαίτερη συνταγή. Φτιαγμένη με αγάπη από την ΑΒ Βασιλόπουλος.
Και μιλώντας για αγάπη, θέλω να πω πόσο χαρούμενη είμαι που φέτος θα συνεχίσω τη συνεργασία μου με την ΑΒ Βασιλόπουλος, στο πλαίσιο του ανανεωμένου #madewithAB, όπου στη διάρκεια αυτής της χρονιάς θα σας δείξουμε πολύ όμορφα πράγματα, διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Υγιεινά, γευστικά και οικονομικά. Και επειδή, εκτός των άλλων, σκεφτόμαστε και τη δική σας ευκολία, μπορείτε με μόλις λίγα click από τον υπολογιστή σας, να παραγγέλνετε όλα τα υλικά των συνταγών (και ό,τι άλλο θέλετε φυσικά), από το www.ab.gr/click2shop χωρίς καν να σηκωθείτε από τον καναπέ σας. Πόσο τέλειο;!
Για τη συγκεκριμένη συνταγή πατάτε εδώ:
Τι κάνουμε
1
έγινε
|
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟΡίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό. |
2
έγινε
|
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30’. |
3
έγινε
|
Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο και τη χωρίζουμε σε 6 μικρά μπαλάκια. |
4
έγινε
|
Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη και με ελαφριές κινήσεις των χεριών μας, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω, τυλίγοντας κάθε φορά διαφορετικό κομμάτι ώστε να ανοίξει ομοιόμορφα. |
5
έγινε
|
Επαναλαμβάνουμε για 6 φύλλα. |
6
έγινε
|
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗΣπάμε τα αμύγδαλα σε ένα γουδί. |
7
έγινε
|
Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρά κομμάτια και τα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο. |
8
έγινε
|
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό. |
9
έγινε
|
Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε το ρύζι, το αφήνουμε να βράσει για 15’ σε μέτρια θερμοκρασία και αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας, αφήνοντάς το λίγο να τραβήξει τα υγρά του. |
10
έγινε
|
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά το μίγμα και το αφήνουμε να κρυώσει. |
11
έγινε
|
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑΣτρώνουμε 2 φύλλα σε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου περίπου 33 εκ.) και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. |
12
έγινε
|
Στρώνουμε ακόμη 2 φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. |
13
έγινε
|
Σκεπάζουμε με τα τελευταία 2 φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο και ενώνουμε καλά τις άκρες τους. |
14
έγινε
|
Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, περιχύνουμε μια κούπα γάλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. |
15
έγινε
|
Ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. |
16
έγινε
|
Σερβίρουμε αφού κρυώσει ελαφρά ή σε θερμοκρασία δωματίου. |