κλασική σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

0 0
κλασική σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

Κοινοποιήστε το στο κοινωνικό σας δίκτυο:

Ή μπορείτε απλά να αντιγράψετε και να μοιραστείτε αυτήν τη διεύθυνση

Τι χρειαζόμαστε

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
600 γρ. αλεύρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
325 ml. χλιαρό νερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γλ. ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό σπανάκι
8 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες
2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
400 γρ. φέτα
1/2 κούπα ελαιόλαδο

Σημειώστε αυτή τη συνταγή

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Η σπανακόπιτα είναι η αγαπημένη μου πίτα. Και όταν έχω χρόνο και ανοίγω φύλλο, μπορώ να φάω ένα ταψί μόνη μου..

  • 120
  • Μεσαίο

Τι χρειαζόμαστε

  • ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Κοινοποίηση

Παρόλο που οι περισσότερες συνταγές μου εδώ μέσα έχουν το "κάτι" διαφορετικό, αυτή εδώ είναι η κλασική, αγαπημένη σε όλους (και ειδικά σε εμένα και τα παιδιά μου) σπανακόπιτα. Αυτή που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, όταν την έφτιαχνε η γιαγιά μας ή όταν τη μυρίζαμε έξω από κάποιο φούρνο που την έψηνε. 

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, την έφτιαχνα με φύλλο που αγόραζα. Κάποια στιγμή όμως, βρέθηκα με μία γυναίκα, η οποία άνοιγε το ωραιότερο φύλλο που είχα φάει. Ε, δεν ήθελα και πολύ να την βάλω να μου μάθει να ανοίγω φύλλο. Έκτοτε, όταν τη φτιάχνω, το φύλλο είναι αυτό, γιατί -όπως και να το κάνουμε- έχει άλλη γεύση η σπανακόπιτα έτσι. 

Αν λοιπόν και εσείς αποφασίσετε κάποια στιγμή να ανοίξετε φύλλο, κάντε αυτό και θα με θυμηθείτε. 

(Visited 14,644 times, 14 visits today)

Τι κάνουμε

1
έγινε

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει το ζυμάρι εύπλαστο.

2
έγινε

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 45-60’.

3
έγινε

Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο και τη χωρίζουμε σε 6 μικρά μπαλάκια.

4
έγινε

Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη (τον οποίο έχουμε αλευρώσει) και με ελαφριές κινήσεις των χεριών μας, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω, τυλίγοντας κάθε φορά διαφορετικό κομμάτι ώστε να ανοίξει ομοιόμορφα.

5
έγινε

Επαναλαμβάνουμε για 6 φύλλα.

6
έγινε

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Πλένουμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε.
Σε ένα σουρωτήρι, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

7
έγινε

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον άνηθο και λίγο αλάτι και τα στίβουμε πολύ καλά με το χέρι μας.
Τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα και τα ξαναστίβουμε.

8
έγινε

Τα βάζουμε σε μία λεκάνη και προσθέτουμε τη φέτα, την οποία έχουμε θριμματίσει με τα χέρια μας, το πιπέρι και το λάδι και ανακατεύουμε.

9
έγινε

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

Τοποθετούμε στο ταψί το πρώτο φύλλο, και το λαδώνουμε ελαφρώς.
Κάνουμε το ίδιο για τα επόμενα 2 φύλλα.

10
έγινε

Βάζουμε τη γέμιση μέσα και την απλώνουμε.

11
έγινε

Τοποθετούμε τα επόμενα 3 φύλλα (τα οποία λαδώνουμε ελαφρώς με πινέλο).
"Κλείνουμε " τη σπανακόπιτα, γυρίζοντας τα φύλλα στις άκρες προς τα μέσα.

12
έγινε

Κόβουμε τη σπανακόπιτα σε μερίδες.

13
έγινε

Την ψήνουμε στις αντιστάσεις (στη σχάρα κάτω από τη μέση) στους 200º για μισή ώρα και για την επόμενη μισή ώρα στους 160º και τη βγάζουμε από το φούρνο (δεν την αφήνουμε μέσα στο φούρνο).

themis

προηγούμενη
τραχανάς με κιμά
επόμενη
cookies με 3 υλικά χωρίς ζάχαρη
προηγούμενη
τραχανάς με κιμά
επόμενη
cookies με 3 υλικά χωρίς ζάχαρη
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here