Τι χρειαζόμαστε
-
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
-
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
325 ml. χλιαρό νερό
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. ξύδι
-
1 κ.γλ. αλάτι
-
-
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
-
1 κιλό σπανάκι
-
8 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες
-
2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
-
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
-
400 γρ. φέτα
-
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Παρόλο που οι περισσότερες συνταγές μου εδώ μέσα έχουν το "κάτι" διαφορετικό, αυτή εδώ είναι η κλασική, αγαπημένη σε όλους (και ειδικά σε εμένα και τα παιδιά μου) σπανακόπιτα. Αυτή που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, όταν την έφτιαχνε η γιαγιά μας ή όταν τη μυρίζαμε έξω από κάποιο φούρνο που την έψηνε.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, την έφτιαχνα με φύλλο που αγόραζα. Κάποια στιγμή όμως, βρέθηκα με μία γυναίκα, η οποία άνοιγε το ωραιότερο φύλλο που είχα φάει. Ε, δεν ήθελα και πολύ να την βάλω να μου μάθει να ανοίγω φύλλο. Έκτοτε, όταν τη φτιάχνω, το φύλλο είναι αυτό, γιατί -όπως και να το κάνουμε- έχει άλλη γεύση η σπανακόπιτα έτσι.
Αν λοιπόν και εσείς αποφασίσετε κάποια στιγμή να ανοίξετε φύλλο, κάντε αυτό και θα με θυμηθείτε.
Τι κάνουμε
1
έγινε
|
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟΡίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό. |
2
έγινε
|
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 45-60’. |
3
έγινε
|
Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο και τη χωρίζουμε σε 6 μικρά μπαλάκια. |
4
έγινε
|
Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη (τον οποίο έχουμε αλευρώσει) και με ελαφριές κινήσεις των χεριών μας, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω, τυλίγοντας κάθε φορά διαφορετικό κομμάτι ώστε να ανοίξει ομοιόμορφα. |
5
έγινε
|
Επαναλαμβάνουμε για 6 φύλλα. |
6
έγινε
|
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗΠλένουμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε. |
7
έγινε
|
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον άνηθο και λίγο αλάτι και τα στίβουμε πολύ καλά με το χέρι μας. |
8
έγινε
|
Τα βάζουμε σε μία λεκάνη και προσθέτουμε τη φέτα, την οποία έχουμε θριμματίσει με τα χέρια μας, το πιπέρι και το λάδι και ανακατεύουμε. |
9
έγινε
|
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΤοποθετούμε στο ταψί το πρώτο φύλλο, και το λαδώνουμε ελαφρώς. |
10
έγινε
|
Βάζουμε τη γέμιση μέσα και την απλώνουμε. |
11
έγινε
|
Τοποθετούμε τα επόμενα 3 φύλλα (τα οποία λαδώνουμε ελαφρώς με πινέλο). |
12
έγινε
|
Κόβουμε τη σπανακόπιτα σε μερίδες. |
13
έγινε
|
Την ψήνουμε στις αντιστάσεις (στη σχάρα κάτω από τη μέση) στους 200º για μισή ώρα και για την επόμενη μισή ώρα στους 160º και τη βγάζουμε από το φούρνο (δεν την αφήνουμε μέσα στο φούρνο). |