Τι χρειαζόμαστε
-
400 γρ. τραχανά ξινό ΒΛΑΧΑ
-
1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο
-
3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια ξηρά
-
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
-
30 γρ. πελτέ ντομάτας
-
20 γρ. ζάχαρη
-
4-5 κόκκους μπαχάρι
-
3 ποτήρια νερό
-
Λίγο αλάτι
-
Λίγο πιπέρι
Τον τραχανά τον λατρεύω από μικρή. Μου τον έφτιαχνε η γιαγιά μου, καθόμασταν αγκαλιά στον καναπέ και χουχουλιάζαμε όσο εκείνη μου έλεγε ιστορίες. Έτσι κάνω και με την κόρη μου, η οποία τον αγαπάει πολύ.
Προσπαθώ λοιπόν να σκέφτομαι συνέχεια καινούργιες συνταγές με τραχανά, όχι μόνο γιατί μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, αλλά γιατί είναι μία τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, γεμάτη βιταμίνες, ασβέστιο και πρωτεΐνη. Και όταν μαγειρεύω με τραχανά Βλάχα ξέρω επιπλέον ότι δίνω στα παιδιά μου ένα χειροποίητο προϊόν, φτιαγμένο με ολόφρεσκα υλικά.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μία αγαπημένη κλασική συνταγή φούρνου, μόνο που αντί για κριθαράκι που συνηθίζουμε να βάζουμε, εγώ έχω βάλει τραχανά. Και η δοκιμή μου δε με απογοήτευσε! Μας αρέσει τόσο πολύ αυτό το φαγητό που έχει καθιερωθεί ως ένα από τα αγαπημένα μας "φαγητά Σαββατοκύριακου", όπως τα λέμε.
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!
Τι κάνουμε
1
έγινε
|
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ. |
2
έγινε
|
Σε ένα ταψί τοποθετούμε τη σάλτσα και το κοτόπουλο (το οποίο έχουμε αλατοπιπερώσει) και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180ºC για 45-50'. |
3
έγινε
|
Προσθέτουμε τον τραχανά και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 20' περίπου. |