Τι χρειαζόμαστε
-
200 γρ. ΑΒ αλεύρι ολικής άλεσης
-
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.γλ. κανέλα
-
2 κ.γλ. baking powder
-
3 βανίλιες
-
100 γρ. αμύγδαλα ωμά ανάλατα
-
500 γρ. βούτυρο
-
180 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακιά
-
180 γρ. ζάχαρη λευκή
-
3 αυγά
-
120 ml. ΑΒ φρέσκο γάλα πλήρες
-
120 ml. χυμό πορτοκάλι
-
1κ.σ. κονιάκ
-
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-
150 γρ. καρότα τριμμένα
-
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Υπάρχει κάποιος ο οποίος να μην αγαπάει τα κέικ; Κανείς. Σε όποια μορφή και να είναι αυτό (βανίλια, σοκολατένιο, με ξηρούς καρπούς, με βρώμη, με πορτοκάλι, με τα πάντα..) το κέικ είναι ένα γλυκό το οποίο αρχικά σου θυμίζει μαμά, γιαγιά και -το βασικότερο- ζεστασιά. Δε μπορώ να σκεφτώ ωραιότερη μυρωδιά από αυτήν του ζεστού κέικ που έχει μοσχοβολήσει την κουζίνα ολόκληρη. Άσε και το άλλο: τη ζύμη που από μικροί όλοι μας περιμέναμε να μας αφήσει λίγο στο τέλος η μαμά μας για να γλείψουμε με το δαχτυλάκι μας. Και που τώρα εμείς αφήνουμε στα δικά μας παιδιά.
Όσα κέικ και να φτιάξουμε δε θα τα βαρεθούμε ποτέ. Αυτή είναι η αλήθεια.
Εδώ, έχουμε ετοιμάσει στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το #madewithAB μία εκδοχή ενός κέικ το οποίο εγώ το αγαπάω πολύ για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχει μέσα κρυμμένο λαχανικό (και ξέρετε την αδυναμία μου στα κρυμμένα λαχανικά). Ο δεύτερος είναι ότι το συγκεκριμένο κέικ μπορεί να γίνει πάρα (μα πάρα) πολύ άνετα η φετινή σας βασιλόπιτα! Oh yeah. Αν κάθε χρόνο αγοράζατε τη βασιλόπιτα για το σπίτι σας, φέτος θα την φτιάξετε με τα χεράκια σας και όλοι θα σας αποθεώσουν. Το μόνο που -αν θέλετε- θα προσθέσετε σε αυτό το κέικ είναι στολίδια Χριστουγεννιάτικα και έτοιμη!
Και επειδή η ΑΒ Βασιλόπουλος θέλει να μας τα κάνει όλα πιο εύκολα, μπορείτε να παραγγείλετε όλα τα υλικά γι'αυτό το φοβερό κέικ με ένα μόνο κλικ εδώ:
Τι κάνουμε
1
έγινε
|
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα. |
2
έγινε
|
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής άλεσης, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τις βανίλιες. |
3
έγινε
|
Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μούλτι, μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια (όχι σκόνη). |
4
έγινε
|
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη λευκή και την καστανή ζάχαρη. |
5
έγινε
|
Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αβγά και χτυπάμε για άλλα 3’. |
6
έγινε
|
Ρίχνουμε και τα στερεά υλικά από το μπολ και συνεχίζουμε να χτυπάμε. |
7
έγινε
|
Όσο χτυπάμε, προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. |
8
έγινε
|
Προσθέτουμε το γάλα, τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ, και συνεχίζουμε να χτυπάμε. |
9
έγινε
|
Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα τριμμένα καρότα, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μίγμα. |
10
έγινε
|
Περιχύνουμε το μίγμα σε ένα στρογγυλό ταψί (χωρίς τρύπα), βουτυρωμένο και αλευρωμένο, και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 60’. |
11
έγινε
|
Πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο ή την Πρωτοχρονιά, σαν ιδανική βασιλόπιτα! |