Τι χρειαζόμαστε
-
1 συκωταριά
-
12 κρεμμυδάκια φρέσκα
-
1/2 ματσάκι άνηθο
-
1 ξερό κρεμμύδι
-
1 μαρούλι μεγάλο
-
1/2 φλ. καφέ ρύζι Καρολίνα
-
2 κ.σ. Νέα Φυτίνη
-
2 αυγά
-
2 λεμόνια
-
Λίγο αλάτι
-
Λίγο πιπέρι
Με θυμάμαι από μικρή να είμαι δίπλα στη γιαγιά μου τη Θέμιδα την ώρα που μαγείρευε. Είναι φανταστική μαγείρισσα (και η μεγάλη μου αδυναμία). Τα δύο όμως πιο αγαπημένα μου φαγητά της είναι οι λαχανοντολμάδες της και η μαγειρίτσα της.
Ακόμα και σήμερα, όταν είναι να πάω σπίτι της με ρωτάει: "Τι να σου μαγειρέψω παιδάκι μου; Ντολμάδες ή μαγειρίτσα;" Η μαγειρίτσα της απλώς δεν παίζεται. Είναι η ωραιότερη όλων (και -πιστέψτε με- έχω φάει πολλές). Είναι λίγο πηχτή, όσο σαν σούπα, με όλη τη συκωταριά μέσα (και τα έντερα) και αυγοκομμένη με αρκετό λεμόνι. Πήρα λοιπόν τη συνταγή της, αυτούσια, και σας τη μεταφέρω εδώ.
Αν αποφασίσετε να τη φτιάξετε, να ξέρετε ότι δε θα ξαναφτιάξετε ποτέ άλλη μαγειρίτσα στη ζωή σας.
Άντε! Καλή Ανάσταση παιδιά!
Τι κάνουμε
1
έγινε
|
Καθαρίζουμε τα έντεραΑρχικά να σας πω ότι το καθάρισμα των εντέρων είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, όχι και τόσο ευχάριστη η αλήθεια είναι, αλλά αν θέλουμε μαγειρίτσα με εντεράκια είναι απαραίτητο να το κάνουμε. Το πρώτο πράγμα κάνουμε είναι να δούμε αν έχουν φυσιολογική μυρωδιά, κι έπειτα να δούμε αν είναι μακριά και γερά, χωρίς σκισίματα. Έπειτα, τα πλένουμε εξωτερικά με πολύ νερό αρκετές φορές. Το πιο "δύσκολο" σημείο είναι να τα γυρίσουμε ανάποδα, για να καθαρίσουμε την εσωτερική τους μεριά. Αυτό γίνεται ως εξής: Πιάνουμε την άκρη από κάθε αντεράκι, τη διπλώνουμε και τη σπρώχνουμε προς τα μέσα, στο εσωτερικό του, με ένα μολύβι, στυλό ή ένα chop stick και σπρώχνουμε τη μύτη του μολυβιού κατά 1 εκ. μέσα στην άκρη του εντέρου (προσέχοντας όμως να μην το τρυπήσουμε). Μετά, πιέζουμε σιγά σιγά με το χέρι μας ξεκινάμε να «φοράμε» το έντερο επάνω στο μολύβι έτσι ώστε να γυρίσει ανάποδα και να πηγαίνει προς τα πίσω. Όταν μαζεύεται αρκετό έντερο πάνω στο ξύλο μας, το αφήνουμε να "πέσει" προς τα πίσω, σε ένα σουρωτήρι ή σε ένα μπολ. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γυρίσουμε όλο το έντερο ανάποδα. Αν κάπου τρυπήσει, εκεί το κόβουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γυρίσουν όλα τα εντεράκια και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε σε μπολ με νερό και 2 στυμμένα λεμόνια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. |
2
έγινε
|
Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη συκωταριά να βράσουν. |
3
έγινε
|
Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τη Νέα Φυτίνη (Ναι παιδιά, αυτή είναι η συνταγή της γιαγιάς. Αν θέλετε το αποτέλεσμα της γιαγιάς, θα βάλετε Νέα Φυτίνη). |
4
έγινε
|
Προσθέτουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε. |
5
έγινε
|
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. |
6
έγινε
|
Προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε. |
7
έγινε
|
Προσθέτουμε το μαρούλι. |
8
έγινε
|
Ρίχνουμε 1/2 lt νερό περίπου (είναι προτιμότερο να βάλουμε λιγότερο και να προσθέτουμε. υπολογίστε να είναι λίγο κάτω από το ύψος της μαγειρίτσας) και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα. |
9
έγινε
|
Όταν έχει μειωθεί αρκετά το νερό (αναλόγως πόσο πηχτή τη θέλετε) ρίχνουμε μέσα το ρύζι. * Εδώ θα κάνω μία παρένθεση: επειδή η μαγειρίτσα θέλει ώρα να γίνει και συνήθως την ετοιμάζουμε πιο νωρίς από την ώρα που θα τη φάμε, τη ζεσταίνουμε πριν τη φάμε, προσθέτουμε το ρύζι και μόλις είναι έτοιμο φτιάχνουμε ένα ωραιότατο μας αυγολέμονο και τρώμε αυτό το όνειρο |