Τι χρειαζόμαστε
-
Απαραιτητα συστατικα
-
2 1/2 κούπες νιφάδες βρώμηςχωρίς γλουτένη για όσους έχουν δυσανεξία
-
2 κούπες ξηρούς καρπούςαμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, καρύδια, κάσιους κ.λπ. Τα αναμειγνύουμε κιόλας, αν θέλουμε
-
1 κούπα γλυκαντικόμέλι, σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης
-
1/4 κούπας λάδι
-
3/4 κ.γλ. αλάτι
-
-
Οχι απαραιτητα συστατικα (τα παραλειπουμε αν θελουμε, αλλα –μεταξυ μας- δε θα βγει τοσο γευστικη η granola μας)
-
1-2 κούπες σπόροικολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, σουσάμι, κεχρί
-
½ - 1 κούπα καρύδα τριμμένη
-
1 κούπα αποξηραμένα φρούταΒερίκοκα, σύκα, μήλα, ανανά, μπανάνες: τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Σταφίδες, cranberries: δεν τα κόβουμε.
-
1 κ.γλ. μπαχαρικάκανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο ή τζίντζερ
-
2 κ.σ. ασπράδι αυγού
Την granola την έμαθα πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη. Είχα πάει στο σπίτι της κολλητής μου και την έτρωγε για πρωινό. Σαν δημητριακά μου φάνηκαν. Δοκίμασα και τρελάθηκα. Γιατί η granola δεν έχει μέσα μόνο βρώμη (την οποία εγώ αγαπούσα από μικρή, γιατί αγαπούσα για το ζεστό κουάκερ που μου έφτιαχνε η γιαγιά μου με γάλα και κανέλα), έχει και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, σπόρους.
Όταν έψαχνα για συνταγές, πάντα έβρισκα συνταγές για συγκεκριμένη granola. Εδώ σας έχω μία συνταγή για να φτιάξετε ό,τι granola θέλετε με τα υλικά που εσείς γουστάρετε. Και το καλύτερο; Μέσα σε βαζάκι, γίνεται ένα καταπληκτικό δώρο για τις άλλες μαμάδες φίλες σας (και όχι μόνο).
Τι κάνουμε
1
έγινε
|
Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το αλάτι και τα μπαχαρικά. |
2
έγινε
|
Προσθέτουμε το γλυκαντικό, το λάδι και το ασπράδι (αν χρησιμοποιήσετε) και ανακατεύουμε. |
3
έγινε
|
Απλώνουμε τη granola σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε απλώσει ένα αντοκολλητικό χαρτί ψησίματος. |
4
έγινε
|
Ψήνουμε στους 160ºC για 45 λεπτά. |
5
έγινε
|
Την βγάζουμε μόλις ροδίσει. |
6
έγινε
|
Tην απολαμβάνουμε με γάλα ή γιαούρτι. |