Τι χρειαζόμαστε
-
250 γρ. περίπου κιμάς μαγειρεμένος που μας έχει περισσέψει (ή που έχουμε φυλάξει στην κατάψυξη)
-
1 1/2 κούπα τραχανάς ξινός Βλάχα
-
Λίγο τυρί τριμμένο της επιλογής σας
Κάθε φορά που μαγειρεύω κιμά για μακαρόνια, φτιάχνω διπλάσια ποσότητα γιατί η μισή μπαίνει κατάψυξη για κάτι μέρες που δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω και τα παιδιά θέλουν να φάνε ένα αγαπημένο τους φαγητό. Αυτές τις ημέρες λοιπόν, τον βγάζω από την κατάψυξη, τον ζεσταίνω και είτε τον σερβίρω με τα μακαρόνια, είτε βράζω τα μακαρόνια (συνήθως κοφτό μακαρονάκι) μέσα στον κιμά, βάζω και λίγο τυρί πριν να είναι έτοιμα και τα παιδιά τρελαίνονται.
Κάποια στιγμή λοιπόν, σκέφτηκα, επειδή η κόρη μου αγαπάει πολύ τον τραχανά, να κάνω το ίδιο ακριβώς με τραχανά. Στην τελική, δεν είχα και τίποτα να χάσω. Αν δεν έβγαινε καλό, δε θα το τρώγαμε.
Λοιπόν, έχω να σας πω ότι το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό. Η μικρή ενθουσιάστηκε και εγώ επίσης, διότι βρήκαμε άλλον ένα τρόπο να τρώμε τον αγαπημένο μας τραχανά Βλάχα, όχι μόνο γιατί φτιάχνεται με τα πιο αγνά υλικά, αλλά γιατί ακόμα και σήμερα, ο τραχανάς αυτός απλώνεται με το χέρι, όπως παλιά. Και αυτό τον κάνει να έχει το χαρακτηριστικό του σχήμα και την ιδιαίτερη υφή, την οποία λατρεύει η Μαρία μου.
Τι κάνουμε
1
έγινε
|
Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον κιμά (από μακαρόνια) που μας έχει περισσέψει ή που τον έχουμε αποθηκεύσει στην κατάψυξη. |
2
έγινε
|
Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τον τραχανά και προσθέτουμε λίγο νερό. |
3
έγινε
|
Αν θέλουμε, ρίχνουμε μέσα και τυρί τριμμένο (λίγο πριν να είναι έτοιμος ο τραχανάς), ειδάλλως τον σερβίρουμε με το τυρί τριμμένο από επάνω. |