κεφτεδάκια μανιταριών με δροσιστική σαλάτα αγγουριού

Ξέρετε τι μου θυμίζουν τα κεφτεδάκια; Την γιαγιά μου την Αναστασία και το ταπεράκι που έφτιαχνε για το ταξίδι μας προς την Νάξο. Και της λέγαμε με τις ξαδέλφες μου να μη μας τα φτιάχνει, γιατί ντρεπόμασταν να ανοίγουμε ταπεράκια μέσα στο πλοίο. Εκείνη όμως πάντα τα ετοίμαζε (μαζί και με άλλα εδέσματα) και όταν έφτανε η ώρα που γουργούριζε το στομάχι μας τα τιμούσαμε δεόντως, χωρίς καμία έγνοια για το τι θα έλεγαν οι διπλανοί μας (άσε που νομίζω ότι τα λιγουρευόντουσαν και αυτοί!)

Τα κεφτεδάκια είναι ομολογουμένως ένα φαγητό που αγαπάνε όλα τα παιδιά. Και ακριβώς επειδή είναι ένα φαγητό που γίνεται με κιμά, έχουμε τη δυνατότητα να "κρύψουμε" μέσα ό,τι λαχανικό τραβάει η όρεξή μας. Και αυτά τα φαγητά τα αγαπάμε περισσότερο απ' όλα εμείς οι μαμάδες ;). Σε αυτά τα κεφτεδάκια λοιπόν, έχω κρύψει ένα λαχανικό το οποίο είναι τρομερά θρεπτικό και ομολογουμένως δεν είναι από τα αγαπημένα των παιδιών (εγώ το λατρεύω φυσικά): μανιτάρια. 

Χρησιμοποιούμε πάντα τα καλύτερα υλικά για τα παιδιά μας (και για εμάς φυσικά), τα οποία προμηθευόμαστε από την ΑΒ Βασιλόπουλος και για την συγκεκριμένη συνταγή τα βρίσκουμε και τα παραγγέλνουμε όλα με ένα μόνο κλικ εδώ:
Αγοράστε τα υλικά σας στο AB Click2shop

Και υπάρχει και ακόμα καλύτερο από αυτό. Επειδή πάνω απ' όλα μας ενδιαφέρει τα παιδιά μας να τρώνε υγιεινά και να θέτουμε τις σωστές βάσεις για την ανάπτυξή τους, αλλά και για τις διατροφικές τους συνήθειες, αυτά τα κεφτεδάκια δεν τα τηγανίζουμε. Οh yeah! Τα ψήνουμε στο φούρνο και όχι μόνο γλιτώνουμε όλα τα αρνητικά του τηγανίσματος, αλλά έχουμε φτιάξει και τα πιο ζουμερά κεφτεδάκια ever! Τα οποία θα τα συνοδέψετε με μία φοβερά δροσιστική σαλάτα αγγουριού και θα έχετε ένα τέλειο καλοκαιρινό και υγιεινότατο γεύμα!

κεφτεδάκια μανιταριών με δροσιστική σαλάτα αγγουριού
Για τα κεφτεδάκια
  1. 1 κιλό βόειο κρέας AB fresh to go (κιμάς)
  2. 80 γρ. μανιτάρια
  3. 2 αποξηραμένα σύκα
  4. 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  5. 1 σκελίδα σκόρδου
  6. 1 αβγό
  7. 1 φρατζόλα ψωμί μπαγιάτικο
  8. 1/3 κούπας ελαιόλαδο ΑΒ αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα
  9. 2 κ.σ. ξίδι
  10. 1 κ.γλ. σόδα
  11. 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο
  12. 3 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο
  13. Λίγη ρίγανη
  14. Αλάτι - Πιπέρι
Για τη σαλάτα
  1. 2 αγγούρια, κομμένα σε μισοφέγγαρα
  2. 1 αβοκάντο ώριμο, κομμένο σε μικρές φέτες
  3. 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  4. 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  5. 1 κ.γλ. χυμό από λεμόνι
  6. 3 κ.σ. γιαούρτι
  7. 2 κ.σ. μαγιονέζα
  8. Aλάτι- πιπέρι
Για τα κεφτεδάκια
  1. Σε μία λεκάνη βάζουμε το ψωμί να μουλιάσει, αφαιρούμε την ψύχα και την στύβουμε στα χέρια μας για να φύγουν τα νερά. Χρησιμοποιούμε περίπου 1 ½ κούπα από αυτήν.
  2. Πολτοποιούμε στο μούλτι τα μανιτάρια, τα σύκα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.
  4. Πλάθουμε το μίγμα σε κεφτεδάκια (περίπου 20 τμχ).
  5. Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 25-35’ (τα γυρίζουμε μόλις πάρουν χρώμα από τη μία μεριά).
Για τη σαλάτα
  1. Κόβουμε τα λαχανικά και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Σε ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο και το αλατοπίπερο.
  3. Περιχύνουμε το dressing στη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε μαζί με τα ζεστά κεφτεδάκια!
  4. Προαιρετικά - βάζουμε τη σαλάτα για 30’ στο ψυγείο για να είναι ακόμη πιο δροσερή.
Mamaknows http://mamaknows.gr/

Comments are closed.