Granola

Granola
Τι χρειαζόμαστε:
  1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  2. 2 ½ κούπες νιφάδες βρώμης (χωρίς γλουτένη για όσους έχουν δυσανεξία).
  3. 2 κούπες ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, καρύδια, κάσιους κ.λπ. Μπορείτε να τα αναμείξετε κιόλας, αν θέλετε).
  4. 1 κούπα γλυκαντικό (μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης)
  5. ¼ κούπας λάδι
  6. ¾ κ.γλ. αλάτι
  7. ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (τα παραλείπετε αν θέλετε, αλλά –μεταξύ μας- δε θα βγει τόσο γευστική η granola σας)
  8. 1-2 κούπες σπόροι (κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, σουσάμι, κεχρί).
  9. ½ - 1 κούπα καρύδα
  10. 1 κούπα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σύκα, μήλα, ανανά, μπανάνες: τα κόβετε σε μικρά κομματάκια. Σταφίδες, cranberries: δεν τα κόβετε).
  11. *Αν χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα φρούτα θα τα αναμείξετε με τα υπόλοιπα υλικά ΜΕΤΑ το ψήσιμο!
  12. 1 κ.γλ. μπαχαρικά (κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο ή τζίντζερ).
  13. ¼ κούπας κακάο ή /και 1-1 ½ κούπα σταγόνες σοκολάτας (το κακάο θα το βάλετε πριν το ψήσιμο ενώ τις σταγόνες σοκολάτας μετά)
  14. 2 κ.σ. ασπράδι αυγού (μπορείτε να αντικαταστήσετε λίγο από το λάδι με χτυπημένο ασπράδι αυγού. Θα βοηθήσει να “δέσει” η granola και να γίνει πιο τραγανή).
Τι κάνουμε:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  2. Προσθέτουμε το γλυκαντικό, το λάδι και το ασπράδι (αν χρησιμοποιήσετε) και ανακατεύουμε.
  3. Απλώνουμε τη granola σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε απλώσει ένα αντοκολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα).
  4. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά. Στα 30 λεπτά την ανακατεύουμε.
  5. Την βγάζουμε μόλις ροδίσει. Θα το καταλάβουμε επίσης γιατί η κουζίνα θα έχει μοσχομυρίσει (η granola δε θα είναι τραγανιστή μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο. Θα γίνει τραγανιστή όταν θα κρυώσει).
  6. Την αφήνουμε να κρυώσει και την αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
  7. Tην τρώμε μαζί με γάλα ή γιαούρτι.
Σημειώσεις
  1. Μπορείτε να φάτε τη granola και ως σνακ. Θα χρησιμοποιήσετε σίγουρα ασπράδι αυγού και δε θα ανακατέψετε τη granola όσο την ψήνετε. Θα την αφήσετε να κρυώσει εντελώς και θα την κόψετε μετά σε μεγάλα κομμάτια.
Mamaknows http://mamaknows.gr/

Comments are closed.